Hoefnagel Tegels, Keukens en Sanitair
Hoefnagel Tegels, Keukens en Sanitair
Julianalaan 29
5161 BA Sprang-Capelle
0416 274 358 - info@hoefnagel.com
Aangesloten bij
close
Tegelverbanden voor badkamertegels - Tegelverbanden voor badkamertegels Tegelverbanden voor badkamertegels - Tegelverbanden voor badkamertegels

Tegelverbanden badkamer: van visgraat tot blokverband  

Het tegelpatroon in je badkamer is van grote invloed op de sfeer en ruimtelijkheid in je badkamer. Het is dus de moeite waard om de verschillende legpatronen van tegels te bekijken voordat je een keuze maakt. Hieronder vind je populaire legpatronen voor de badkamer en het effect dat ze creëren.

Tegelverbanden voor badkamertegels - Inhoudsopgave

Badkamer tegelpatronen en legverbanden

De mooiste tegelverbanden hebben we voor je op een rijtje gezet. Klik erop om ernaartoe te scrollen. 

 1. Visgraat verband
 2. Elleboog verband
 3. Hongaarse punt
 4. Honingraat verband
 5. Diagonaal verband
 6. Volsteensverband
 7. Halfsteensverband
 8. Blokverband
 9. Molenwiek verband

Tegelverband #1: Visgraat tegels voor klassiek effect

Het visgraat tegelverband is al jarenlang ontzettend populair in badkamers. Bij een visgraatmotief liggen de tegels in een hoek van 45 graden tegen elkaar. Zo ontstaat er een zigzag-patroon. Dit legverband geeft een klassiek modern effect in iedere badkamer.

Kies bijvoorbeeld voor glanzende marmerlook tegels in een donkere kleurschakering. Met een voeg in dezelfde toon houd je het rustig. Wil je de tegels juist meer laten spreken? Kies dan voor een contrasterende voegkleur, zoals een witte voeg bij groenblauwe tegels.

Tip: Door met meerdere kleuren te werken, benadruk je dit patroon en creëer je een uniek ontwerp.

Tegelverbanden voor badkamertegels - Tegelverband 1. Visgraat tegels
Tegelverbanden voor badkamertegels - Tegelverband 1. Visgraat tegels

Dubbele visgraat, voor wie het net even anders wil

Bij een dubbele visgraat leg je de tegels in tweetallen. Dit resulteert in een look die net weer even een anders oogt dan het originele visgraat tegelpatroon. Zowel op de vloer als op de wand komt dit patroon tot zijn recht en ben je gegarandeerd van een eigentijdse look. Zeker als je kiest voor een hippe kleur, zoals deze turquoise tegeltjes op de wand.

Wil je voor de ultieme klassieke look gaan? Kies dan voor een houtlook vloertegel in visgraat patroon. Bijzonder classy!

Tip: Ontdek alle tegeltrends van dit moment

Tegelverband #2: Elleboogverband of keperverband

Het elleboogverband is een variant op het populair visgraat tegelpatroon. Je draait het patroon simpelweg een kwartslag, et voilà! Zonder de speelsheid te verliezen, oogt het toch sierlijk en strak. Als je je verbeelding een beetje laat gaan, zie je hier ‘elleboogjes’ in, vandaar de naam.

In de volksmond staat dit patroon ook wel bekend als keperverband, wat voornamelijk bij straatstenen gebruikt wordt. Maar zeg nou zelf, in de badkamer staat het prachtig! Vind je niet?

Tegelverbanden voor badkamertegels - Tegelverband 2. Elleboog verband
Tegelverbanden voor badkamertegels - Tegelverband 2. Elleboog verband

Dubbel Elleboog, dubbel origineel

Wat met visgraat kan, kan ook met het elleboogverband. De tegels in duo's leggen heeft verschillende voordelen. Het zorgt voor meer rust dan bij een enkele tegel en geeft extra diepte aan het patroon. Het blijft tegelijkertijd interessant om naar te kijken.

Tip: Nog veel meer te weten komen over tegels? Lees dan ons inspirerende online tegelmagazine!

“Kijk goed naar de ruimte. Kies daar een tegelpatroon bij die het effect versterkt dat jij wilt benadrukken.”

Tegelverband #3: Hongaarse punt is uiterst sophisticated

De Hongaarse punt lijkt ook op het visgraat verband. Je hebt hier wel speciale tegels voor nodig: chevron tegels. De afgeschuinde punten van de chevron tegel leg je tegen elkaar. Dit resulteert in symmetrie en strakke verticale lijnen.

Door de strakke lijnen oogt jouw badkamer sereen, stijlvol en sophisticated. De chevron tegel is overigens heel veelzijdig. Je kunt ze ook verticaal met de lange zijden tegen elkaar leggen voor een klassiek zigzag effect. Of leg ze rondom een hexagon tegeltje (molenwiek verband).

Tegelverbanden voor badkamertegels - Tegelverband 3. Hongaarse punt
Tegelverbanden voor badkamertegels - Tegelverband 3. Hongaarse punt

De Weense punt is het rustige zusje

Vind je het zigzag patroon te intens? Dan introduceren we hierbij de Weense punt. De tegel liggen niet in een hoek van 45 graden (visgraat verband) of 60 graden (Hongaarse punt), maar 135 graden.

Het resultaat: een vlakkere zigzag-beweging, waardoor het geheel een rustige en zachte uitstraling krijgt. Een houtlook vloertegel gelegd in de Weense punt een perfecte keuze voor een moderne en warme badkamer.  

Tegelverband #4: Honingraat verband met hexagon tegels

Wie ooit bij een imker op bezoek is geweest, snapt direct waar dit tegelpatroon haar naam aan te danken heeft. Een veelgebruikte tegel voor het honingraat verband is de hexagon, zoals bij dit mintgroene toilet. Deze stoere zeshoekige tegel kun je door zijn bijzondere vorm slechts op één manier tegen elkaar leggen.

Variëren doe je dus vooral in grootte, kleur, materiaal en afwerking (glans/mat/reliëf). Je kiest voor een contrasterende voeg om het geometrische lijnenspel extra te benadrukken, of juist voor een voeg in dezelfde kleurtoon om de rust te bewaren. Past perfect in een trendy badkamer die een verfijnde en tegelijkertijd ook stoere indruk maakt.

Tegelverbanden voor badkamertegels - Tegelverband 4. Honingraat hexagon
Tegelverbanden voor badkamertegels - Tegelverband 4. Honingraat hexagon

Honingraat verband met spektegels

Bang dat je de trendy hexagon snel beu wordt? Ruit- of spekvormige tegels vormen in groepjes van drie ook een honingraat motief. Zeer fraai en stijlvol. Deze originele manier van tegelen past binnen veel stijlen.

Zwarte gerectificeerde tegels ogen strak en geometrisch. Handgebakken spektegeltjes in een fris kleurtje passen goed binnen een moderne badkamer. En lichtgrijze tegeltjes creëren een vintage look in combinatie met een houten meubel en messing kranen.

Tip: Download de Stijlwijzer en ontdek wat het beste bij jou past.

Tegelverband #5: Diagonaal verband met visschub tegels

Eindelijk: rondingen! Ronde tegels zien we weinig in de badkamer, maar daar komt nu verandering in. Met visschub tegels, oftewel zeemeermin tegels, geef je je badkamer een magisch gestalte en vrouwelijke touch.

Zodra de rondingen van de visschub tegels in elkaar vallen, zie je het welbekende visschubpatroon en het diagonale verband. Vormt de zee een inspiratiebron voor jouw badkamerontwerp? Dan mogen deze vrolijk gevormde tegels beslist niet ontbreken.

 Bekijk ook: de schelpvormige tegelserie van Sartoria

Tegelverbanden voor badkamertegels - Tegelverband 5. Diagonaal verband visschub spektegels
Tegelverbanden voor badkamertegels - Tegelverband 5. Diagonaal verband visschub spektegels

Diagonaal verband met driehoekige tegels en spekvormen

Een diagonaal tegelpatroon is ideaal voor kleine badkamers en badkamers met ongelijke muren. Het verbergt scheve muren en laat een kleine badkamer optisch groter lijken. Driehoekige of spekvormige tegels zijn perfect als accentmuur of in een nis, of achter een toilet.

Bijzonder in onze collectie zijn de koperkleurige metallic’s en ruitvormige glasmozaïeken. Perfect om een Victoriaans gevoel neer te zetten in je badkamer. Combineer deze krachtige patronen met overdadige versiering en heldere kleuren. Wedden dat jouw badkamer de show steelt?!

“Het legpatroon én de kleur van de voegen bepalen in grote mate de uitstraling van je badkamer.”

Tegelverband #6: Volsteensverband, het legpatroon voor de kleine badkamer

Voor een rustige en ruimtelijke badkamer raden we aan om tegels in volsteensverband te zetten. Vooral als je een kleine badkamer hebt. Plaats de tegels recht naast en boven elkaar en kies voor grote tegels een bijpassende voegkleur. Dit creëert een kalme en ruimtelijke uitstraling.

Je kunt het ruimtelijke effect versterken door gebruik te maken van gerectificeerde tegels. Deze tegels hebben rechte randen, waardoor ze dichter tegen elkaar geplaatst kunnen worden. Dit minimaliseert zichtbare voegen en vergroot het gevoel van ruimte.

Tegelverbanden voor badkamertegels - Tegelverband 6. Volsteensverband
Tegelverbanden voor badkamertegels - Tegelverband 6. Volsteensverband

Kitkat-tegels uitermate geschikt voor volsteensverband

Take a break, take a… We zien dit diverse tegeltjes in verschillende badkamerstijlen terugkomen en wij zijn er groot fan van: de kitkat tegeltjes. Meestal zien we ze verticaal, maar horizontaal zijn ze ook een daverend succes. De trendy mozaïektegel fleurt de hele ruimte op met haar dynamische patroon. Ideaal voor een accentwand in het toilet, achter een mooi wasmeubel of in de douche.

Een mozaïektegel in de douchehoek is alleen aan te bevelen als je van poetsen houdt. Want al die voegen wil je natuurlijk wel laten stralen. 

Talloze schitterende badkamers vind je in ons gratis Badkamer Inspiratieboek. Reserveer jouw exemplaar vandaag nog! 

Tegelverband #7: Halfsteensverband voor levendigheid

Ook halfsteensverband is een veelgebruikt tegelverband, vooral in landelijke badkamers. Bij een halfsteensverband verspringen de rijen tegels steeds met een halve tegel. Zo krijg je een speelse twist, zonder dat de ruimte druk oogt.

Gebruikelijk is om de tegels horizontaal te plaatsen, maar staand kan ook. Daarmee steek je jouw muren een modern jasje! Out of the box-idee: kiezen voor een tegel met kleine kleurnuances. Daarmee versterk je het speelse effect. 

Tegelverbanden voor badkamertegels - Tegelverband 7. Halfsteensverband
Tegelverbanden voor badkamertegels - Tegelverband 7. Halfsteensverband

Verticaal kwartsteensverband

Valt de keuze op langwerpige tegels? Voelt een tegelpatroon als visgraat of blokverband te druk? En vind je het vol- of halfsteensverband te doorsnee? Dan kun je vast met het kwartsteensverband uit de voeten.

Het kwartsteensverband is net even anders, maar oogt toch rustig. De naam doet het al vermoeden: de steen in de volgende rij start op een kwart van de tegel eronder. Ook deze kun je verticaal plaatsen, kijk eens hoe schitterend!

Tegelverband #8: Blokverband met rechthoekige tegels

Is jouw oog gevallen op zo’n prachtig imperfect handgebakken tegeltje? In blokjes van twee, drie of vier tegels, komen ze helemaal tot hun recht. Door ze afwisselend staand en liggend te plaatsen, lijkt het of ze in elkaar verweven liggen. Dit patroon was zeer populair voor parketvloeren in de jaren ’30.

Met dit tegelpatroon creëer je dan ook een dromerig sfeertje. Je geeft je nieuwe badkamer er een vintage look mee. Spreekt dit verband jou aan, maar wil je een strakke badkamer? Kies voor gerectificeerde tegels en een smalle voeg.

Tegelverbanden voor badkamertegels - Tegelverband 8-9. Blok en Molenwiek verband
Tegelverbanden voor badkamertegels - Tegelverband 8-9. Blok en Molenwiek verband

Tegelverband #9: Molenwiek verband oogt statig en authentiek

Kenmerkend voor het Molenwiek verband is een klein tegeltje dat omringd wordt door meerdere grotere tegels. Dit kan een klein vierkant tegeltje zijn te midden van 4 rechthoekige tegels. Maar ook een hexagon omringd met chevrons (Hongaarse punt) is buitengewoon stijlvol. Of combineer een klein vierkantje met grotere achthoeken.

Dit tegelpatroon voegt veel authenticiteit toe aan je badkamer of woonvloer. Vooral als je het legt met houtlook tegels of tegels met een verweerde look. Prachtig voor een jaren dertig woning of een statig herenhuis!

Toch past dit tegelpatroon ook in een badkamer van nu. Experimenteer met verschillende kleuren, texturen of afwerkingen (mat/glans) en laat je creativiteit de vrije loop. Zo geef je jouw badkamer ineens een vlot en speels karakter.

Advies voor een tegelpatroon in jouw badkamer

Het kiezen van de juiste tegel is lastig. Over het algemeen adviseren we om je vloer wat rustiger te houden. Op de wanden kun je naar hartelust variëren met tegels. 

Wil je advies over het effect van tegels en legpatronen in jouw badkamer? Download ons Stappenplan Badkamertegels kiezen en maak eens een afspraak met een van onze adviseurs. Zij kennen de nieuwste trends en helpen je graag bij een ontwerp op maat voor jouw badkamer.

Maak een afspraak
Geheel vrijblijvend wanneer het je uitkomt.
Tegelverbanden voor badkamertegels - 4. Advies voor jouw badkamer

Veelgestelde vragen over tegelverbanden:

 • Welke tegelverbanden zijn er?
  Op deze pagina vind je het populaire visgraatverband en elleboogverband (keperverband), de Hongaarse en Weense punt, het Molenwiek, honingraat en diagonale verband, het halfsteens- en volsteensverband (kruisverband), en het trendy blokverband
 • Welk legpatroon voor een kleine badkamer?
  Grote en lichte tegels kunnen een kleine badkamer groter doen lijken. Neem bijvoorbeeld vloertegels van 90x90 of 60x60 cm en wandtegels van 30x60 cm. Een kleinere tegel in een diagonaal verband zorgt ook voor een optische vergroting. Drukke tegelpatronen kun je beter vermijden.  
 • Hoe leg je wildverband tegels?
  Bij wildverband maak je gebruik van tegels in verschillende formaten. Het patroon is daardoor afhankelijk van hoe de tegels in elkaar passen. Een voorbeeld van wildverband is het molenwiek verband.

 • Hoe maak je een tegelplan?
  Ontdek welke tegels en welke tegelpatronen je mooi vindt. Vervolgens maak je een schets van de ruimte waar je de tegels op schaal intekent. Zorg dat je aan de randen minimaal 1/3e tegel overhoudt. Zo krijg je het mooiste resultaat.
 • Hoe leg je langwerpige tegels?
  Langwerpige vloertegels leg je in de lengte van de badkamer om de ruimte optisch te verlengen. Op de wand is het populair om de langwerpige tegels verticaal in volsteensverband te tegelen. Zo lijkt de ruimte hoger. Maar ook het visgraat, elleboog en halfsteensverband zijn zeer in trek met langwerpige tegels.
 • Welk verband tegelen?
  Tegelpatronen zijn echt een kwestie van smaak. Kies dus vooral het legverband dat je mooi vindt voor een langere tijd. En ga na welk effect je wilt bereiken, daar kunnen patronen je bij helpen. Vraag onze badkamerexperts naar hun advies voor jouw badkamer. 
Tegelverbanden voor badkamertegels - Badkamertegels kiezen in 6 stappen

Badkamertegels kiezen in 6 stappen

Tegels maken een belangrijk onderdeel uit van je badkamer. Een goede tegel kiezen, is dan ook best lastig. Ons stappenplan kan je daarbij helpen. Het geeft je tips en ideeën om tot een goede keuze te komen. Download ons plan en vind de badkamertegel die helemaal past bij jouw stijl! 

download STAPPENPLAN badkamertegels

Meer blogs over badkamertegels

 

Hoe kies ik badkamertegels?

Tegels heb je in alle kleuren, patronen en maten. Hoe maak je uit het enorme aanbod een keuze? Lees het in deze blog. 

 

Badkamertegels: 5 veelgestelde vragen

Over tegels voor de badkamer leven een hoop vragen. De veelgestelde hebben we voor je op een rij gezet.

 

Dit zijn de tegeltrends
van dit moment

In dit blog maak je kennis met de tegeltrends van dit moment! Wist je dat terrazzo tegels weer helemaal van nu zijn?

Met liefde gemaakt
Afspraak maken